Kluski śląskie
Tradycyjne kluski śląskie, z odrobiną zakwasu z buraków. Wspaniale się prezentują jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
- Ziemniaki ugotowane 1 kg
- mąka ziemniaczana 200 g
- łyżeczka soli
- koncentrat z buraków łyżka stołowa
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąką ziemniaczaną, jajko, sól oraz zakwas z buraków. Zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne. Z gotowego ciasta odrywamy małą część wielkości śliwki i formujemy w dłoni kulkę po czym lekko spłaszczamy i na środku robimy palcem, lub końcówką drewnianej łyżki lekkie wgłębienie. Gotujemy w posolonej wodzie około dwie minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski w tym kolorze szczególnie polecam z kaczką lub z gulaszem z udźca indyka. Przepis na Gulasz z indyka.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz