Gulasz z udźca indyka

Gulasz z indyka jest uwielbiany przez mnie i moją rodzinne z całego serca polecam ten pyszny i sprawdzony przepis.


Składniki:


  • udziec z indyka 700g
  • cebula
  • marchewka
  • papryka słodka 1 łyżeczka 
  • papryka ostra szczypta
  • pieprz dwie szczypty
  • sól 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 2 szt.
  • olej 2 łyżki
  • woda 500 ml


Do zasmażki:

  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka

Wykonanie:

Mięso oczyszczamy z żył oraz tłuszczu i



kroimy w średniej wielkości kostkę na tak zwanego kęsa. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Mieszamy i odkładamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę oraz marchewkę w plasterki. Rozgrzewamy patelnie, wlewamy olej i podsmażamy indyka tak, aby mięso się zamknęło, dodajemy cebulę i podsmażamy chwilę, gdy straci surowość dodajemy marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wodą i dusimy około 35-40 minut pod przykryciem. Na końcu robimy zasmażkę - łyżkę masła rozpuszczamy na małej patelni i dodajemy mąkę.  Podsmażamy cały czas mieszając. Gdy zrobi się lekko rumiana dodajemy do niej trochę wywaru z gotującego się mięsa i energicznie mieszamy. Całość wlewamy do reszty wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli jest potrzeba doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. 

Gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą czy kluskami śląskimi wg uznania.

Zapraszam na krótki filmik instruktarzowy:



Komentarze

Popularne posty