Gulasz z udźca indyka
Gulasz z indyka jest uwielbiany przez mnie i moją rodzinne z całego serca polecam ten pyszny i sprawdzony przepis.
Składniki:
- udziec z indyka 700g
- cebula
- marchewka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra szczypta
- pieprz dwie szczypty
- sól 1 łyżeczka
- liść laurowy
- ziele angielskie 2 szt.
- olej 2 łyżki
- woda 500 ml
Do zasmażki:
- masło 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z żył oraz tłuszczu i
kroimy w średniej wielkości kostkę na tak zwanego kęsa. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Mieszamy i odkładamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę oraz marchewkę w plasterki. Rozgrzewamy patelnie, wlewamy olej i podsmażamy indyka tak, aby mięso się zamknęło, dodajemy cebulę i podsmażamy chwilę, gdy straci surowość dodajemy marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wodą i dusimy około 35-40 minut pod przykryciem. Na końcu robimy zasmażkę - łyżkę masła rozpuszczamy na małej patelni i dodajemy mąkę. Podsmażamy cały czas mieszając. Gdy zrobi się lekko rumiana dodajemy do niej trochę wywaru z gotującego się mięsa i energicznie mieszamy. Całość wlewamy do reszty wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli jest potrzeba doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu.
Gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą czy kluskami śląskimi wg uznania.
Zapraszam na krótki filmik instruktarzowy:
Komentarze
Prześlij komentarz