Ciasto truskawkowe na biszkoptach
Pyszne ciasto truskawkowe w kształcie trójkąta – idealne na letnie spotkania rodzinne!
To efektowny i niezwykle prosty deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Lekki, kremowy, z soczystymi truskawkami i chrupiącymi biszkoptami – przygotujesz go bez pieczenia i w mgnieniu oka!
Składniki:
- truskawki 30-40 dag
- śmietana 36% 0,5l (schłodzona)
- mascarpone 250 g
- cukier puder 3 łyżki
- biszkopty podłużne 30 szt
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, a następnie – nie przerywając miksowania – stopniowo dodajemy mascarpone, aż powstanie gładki, puszysty krem. Do masy dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy łyżką. Na papierze do pieczenia lub folii spożywczej układamy biszkopty w trzech rzędach. Na środkowy rząd nakładamy przygotowaną masę, lekko ją rozprowadzając. Następnie, chwytając papier z dwóch stron, unosimy boczne rzędy biszkoptów do góry i dociskamy je do masy, formując charakterystyczny trójkątny kształt. Całość dokładnie zawijamy i chłodzimy w lodówce minimum 2–3 godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami, miętą lub oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam na krótki film- Ciasto truskawkowe bez pieczenia!
Komentarze
Prześlij komentarz