Zupa ogórkowa- pyszna
Zapraszam na moją sprawdzoną i pyszną zupę ogórkową – klasyk, który zawsze się udaje!
To tradycyjna zupa, która rozgrzewa, syci i smakuje jak u babci. Idealna na chłodniejsze dni, ale tak dobra, że chce się ją jeść przez cały rok!
Składniki:
- ogórki kiszone – ok. 8–9 sztuk
- woda z ogórków kiszonych – 60–70 ml
- bulion (warzywny lub drobiowy) – 2 litry
- marchew – 2 sztuki
- seler – kawałek (ok. 100 g)
- pietruszka korzeń – 1 sztuka
- ziemniaki – 5 średnich sztuk
- śmietana 18% – 2 łyżki stołowe
- sól, pieprz – do smaku
- świeży koperek – do posypania (opcjonalnie, ale bardzo polecam!)
Wykonanie:
Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy. W tym czasie obieramy marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki, a następnie kroimy je w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 15–20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy starte ogórki oraz wodę z ogórków kiszonych, całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie do śmietany dodajemy 2–3 łyżki gorącej zupy (hartujemy ją), dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem wedle uznania. Podajemy na gorąco – najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Zapraszam na krótki film-Zupa ogórkowa!
Komentarze
Prześlij komentarz