Zupa grzybowa z makaronem
Ta aromatyczna zupa z leśnych grzybów to prawdziwy smak jesieni. Rozgrzewająca, pełna głębokiego aromatu – idealna na chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczysty stół. Wykonasz ją w jednym ciągu, szybko i bez zbędnych komplikacji.
Składniki:
- grzyby leśne mrożone lub świeże 500g
- marchew 2 szt
- pietruszka 1 szt
- seler 1/4 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- sól pieprz do smaku
- masło 1 łyżka stołowa
- bulion 1,2 l
Dodatkowo:
- makaron
- natka pietruszki pokrojona
- śmietana 18% 2 -3 łyżki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w plasterki lub kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle w dużym garnku – najpierw cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek i po kilku sekundach wrzucamy grzyby. Całość smażymy przez 5–7 minut, aż grzyby zmiękną i puszczą aromat, doprawiamy je szczyptą soli. W tym czasie marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonych grzybów. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą, aby całość się lekko zagęściła – dzięki temu śmietana się nie zwarzy. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorącą, z ugotowanym makaronem.
Zapraszam również na krótki film- Zupa grzybowa!
Komentarze
Prześlij komentarz