Zupa grzybowa z makaronem

Ta aromatyczna zupa z leśnych grzybów to prawdziwy smak jesieni. Rozgrzewająca, pełna głębokiego aromatu – idealna na chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczysty stół. Wykonasz ją w jednym ciągu, szybko i bez zbędnych komplikacji. 


Składniki:

  • grzyby leśne mrożone lub świeże 500g
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • sól pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka stołowa
  • bulion 1,2 l

Dodatkowo:

  • makaron 
  • natka pietruszki pokrojona
  • śmietana 18%  2 -3 łyżki

Wykonanie:

Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w plasterki lub kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle w dużym garnku – najpierw cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek i po kilku sekundach wrzucamy grzyby. Całość smażymy przez 5–7 minut, aż grzyby zmiękną i puszczą aromat, doprawiamy je szczyptą soli. W tym czasie marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonych grzybów. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą, aby całość się lekko zagęściła – dzięki temu śmietana się nie zwarzy. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorącą, z ugotowanym makaronem.

Zapraszam również na krótki film- Zupa grzybowa!


Komentarze

Popularne posty