Pyszna domowa zupa pomidorowa na żeberkach
Jeśli szukasz przepisu na prawdziwie domową, aromatyczną zupę pomidorową, to jesteś we właściwym miejscu. Ta wersja, gotowana na żeberkach, smakuje jak u babci – głęboka w smaku, sycąca i pełna warzyw. Idealna na chłodniejsze dni!
Składniki:
- żeberka 0,5 kg
- marchew 2 szt
- seler 1/4 szt
- pietruszka 1 szt
- natka pietruszki mały pęczek
- koncentrat pomidorowy 4- 5 łyżeczki
- śmietana 18% 2 łyżki
- liść laurowy 1szt
- ziele angielskie 1 szt
- pieprz dwie szczypty
- sól około 1,5 łyżeczki płaskie
- woda 2 l
Wykonanie:
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy pojawią się szumowiny, dokładnie je zdejmujemy. Następnie do garnka dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Warzywa – marchew, pietruszkę i seler – obieramy i kroimy w plasterki, po czym dodajemy do wywaru. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę i 15 minut, aż żeberka będą miękkie, a warzywa dobrze ugotowane. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (hartujemy), a następnie wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę pomidorową można podawać z ryżem lub makaronem.
Porada:
Zupę pomidorową z powodzeniem możesz przygotować również na bazie drobiu – świetnie sprawdzą się np. udka z kurczaka lub skrzydełka. Taki bulion będzie delikatniejszy w smaku, ale równie aromatyczny. Czas gotowania drobiu jest nieco krótszy – wystarczy około 45–60 minut, w zależności od wielkości kawałków.
Zapraszam również na krótki film-Zupa pomidorowa
Komentarze
Prześlij komentarz