Sos grzybowy- z leśnych grzybów
Pyszny, kremowy sos grzybowy
Idealny zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów – świetnie sprawdzi się do makaronu, klusek, mięs czy ziemniaków. To mój sprawdzony, ulubiony przepis – koniecznie wypróbuj!
Składniki:
- grzyby 400g
- cebula 1 szt mała
- masło 1 łyżka
- śmietana 30% 300 ml
- sól i pieprz do smaku
- woda 50 ml
- natka pietruszki pokrojona
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą (jeśli są świeże) i osuszamy na papierowym ręczniku. Mrożone rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy grzyby i smażymy przez około 5 minut, po czym dolewamy 50 ml wody i dusimy kolejne 5 minut. Gdy grzyby zmiękną, zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu – najlepiej smakuje na gorąco, jako dodatek do makaronu, ziemniaków, placków lub mięs.
Zapraszam również na krótki film-Sos grzybowy!
Komentarze
Prześlij komentarz