Sos grzybowy- z leśnych grzybów

Pyszny, kremowy sos grzybowy

Idealny zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów – świetnie sprawdzi się do makaronu, klusek, mięs czy ziemniaków. To mój sprawdzony, ulubiony przepis – koniecznie wypróbuj!


Składniki:

  • grzyby 400g
  • cebula 1 szt mała
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 30% 300 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • woda 50 ml
  • natka pietruszki pokrojona

Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą (jeśli są świeże) i osuszamy na papierowym ręczniku. Mrożone rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy grzyby i smażymy przez około 5 minut, po czym dolewamy 50 ml wody i dusimy kolejne 5 minut. Gdy grzyby zmiękną, zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu – najlepiej smakuje na gorąco, jako dodatek do makaronu, ziemniaków, placków lub mięs.

Zapraszam również na krótki film-Sos grzybowy!


Komentarze

Popularne posty