Makaron w kremowym sosie pomidorowym

Zapraszam na aromatyczny makaron w kremowym sosie pomidorowym z nutą bazylii – prosty, szybki i niesamowicie smaczny!
To idealna propozycja na ekspresowy obiad lub kolację, która rozpieści podniebienie, a jej zapach wypełni cały dom.


Składniki:

  • makaron 350g
  • pomidory 500g (świeże lub passata)
  • śmietana 30% 100 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • bazylia 6-8 listków
  • oliwa 4 łyżki
  • parmezan według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • rukola dwie garście (opcjonalnie, ale warto!)

Wykonanie: 
Zaczynamy od zagotowania wody na makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy zblendowane świeże pomidory lub passatę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno posiekaną świeżą bazylię, wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy bezpośrednio do sosu, mieszamy dokładnie, aby cały makaron pokrył się kremowym sosem. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem, a na wierzchu układamy garść rukoli dla świeżości i lekkości. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty