Krem z białych warzyw-proste składniki wyjątkowy smak
Wyjątkowy krem z białych warzyw. Pyszny, sycący i absolutnie efektowny – idealny na elegancki obiad lub rozgrzewającą kolację.
Składniki:
- cebula 1 szt
- por biała część
- czosnek dwa ząbki
- pietruszka 2 szt
- seler 0,5 szt
- ziemniaki 3 szt
- cukinia żólta lub zielona
- masło łyżka stołowa
- sól, pieprz
- curry pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- śmietana 30 % 100 ml
- woda lub bulion 1200 ml
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę oraz białą część pora kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle w dużym garnku. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plastry lub kostkę. Całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry i gałkę muszkatołową. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy zupa lekko przestygnie, blendujemy ją na gładki, aksamitny krem. Na koniec dodajemy śmietanę, całość zagotowujemy ponownie i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gorącą zupę podawaj z chrupiącymi czosnkowymi grzankami oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Ten prosty dodatek wnosi aromat, teksturę i piękny kolor – a całość prezentuje się i smakuje jak w dobrej restauracji.
Zapraszam również na krótki film-Krem z białych warzyw!
Komentarze
Prześlij komentarz