Kopytka-Domowe
Tradycyjne kopytka – miękkie, sprężyste i domowe
Pyszne, klasyczne kopytka, które smakują jak u babci! Doskonałe do mięsnych sosów, gulaszu lub po prostu zrumienione na masełku z cebulką.
Składniki:
- ziemniaki 1 kg ugotowane
- jajko 1 szt
- sól łyżeczka
- mąka pszenna 220–250 g (ilość zależna od wilgotności ziemniaków)
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa; do masy dodajemy jajko, sól i stopniowo wsypujemy mąkę, zagniatając elastyczne, miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni; z gotowego ciasta odrywamy porcje, rolujemy na podsypanej mąką stolnicy w wałki grubości palca, lekko spłaszczamy je opuszkami palców, a następnie ostrym nożem kroimy na kopytka o długości około 2 cm; gotowe kawałki wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię – wtedy trzymamy jeszcze 1–2 minuty i odcedzamy.
Zapraszam również na krótki film- Kopytka domowe!
Komentarze
Prześlij komentarz