Kopytka-Domowe

 Tradycyjne kopytka – miękkie, sprężyste i domowe

Pyszne, klasyczne kopytka, które smakują jak u babci! Doskonałe do mięsnych sosów, gulaszu lub po prostu zrumienione na masełku z cebulką.


Składniki:

  • ziemniaki 1 kg ugotowane
  • jajko 1 szt
  • sól łyżeczka
  • mąka pszenna  220–250 g  (ilość zależna od wilgotności ziemniaków)

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa; do masy dodajemy jajko, sól i stopniowo wsypujemy mąkę, zagniatając elastyczne, miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni; z gotowego ciasta odrywamy porcje, rolujemy na podsypanej mąką stolnicy w wałki grubości palca, lekko spłaszczamy je opuszkami palców, a następnie ostrym nożem kroimy na kopytka o długości około 2 cm; gotowe kawałki wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię – wtedy trzymamy jeszcze 1–2 minuty i odcedzamy.

Zapraszam również na krótki film- Kopytka domowe!

Komentarze

Popularne posty