Kluski lane- tradycyjne

Lane kluski to klasyk, który smakuje każdemu! Miękkie, delikatne i szybkie w przygotowaniu – świetnie sprawdzą się w gorącej pomidorówce, aromatycznym rosole, a nawet na słodko – podane z owocami i śmietaną to prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa!


Składniki:

  • jajko 2 szt
  • mąka pszenna 5 łyżek stołowych
  • sól szczypta

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę, po czym całość dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę (jeśli nie mamy blendera, świetnie sprawdzi się trzepaczka lub widelec). Gotowe ciasto odstawiamy na 3–4 minuty, by lekko odpoczęło. Następnie cienkim strumieniem wlewamy je bezpośrednio na wrzącą zupę (np. pomidorową lub rosół), cały czas delikatnie mieszając zupę od spodu, aby kluski nie przywarły do dna garnka. Jeśli przygotowujemy kluski na wodzie – nie zapominamy o jej osoleniu! Kluski gotujemy przez około 1–2 minuty – gotowe są, gdy wypłyną na powierzchnię.

Zapraszam na krótki film-Kluski lane!


Komentarze

Popularne posty