Klasyczna surówka z czerwonej kapusty
Pyszna, chrupiąca i pełna witamin – ta tradycyjna surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek do każdego domowego obiadu. Doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil!
Składniki:
- kapusta czerwona 1/2 główki
- marchew 1 szt
- cebula 1 szt
- jabłko 1 szt
- natka pietruszki mały pęczek
- sok z cytryny 1 łyżka stołowa
- olej 4-5 łyżek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę myjemy, przekrawamy i drobno szatkujemy (np. na mandolinie), po czym przekładamy do dużej miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do kapusty. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Zapraszam również na krótki film- Klasyczna surówka z czerwonej kapusty!
Komentarze
Prześlij komentarz