Karkówka w sosie cebulowym
Karkówka w sosie cebulowym to absolutny klasyk kuchni domowej – prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczna i rozpływający się w ustach. To idealny pomysł na obiad, który zachwyci całą rodzinę! Polecam z ziemniakami, kaszą lub kluskami!
Składniki:
- karkówka 1 kg
- cebula 2-3 szt
- czosnek 2 ząbki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sos sojowy 1 łyżka
- sól około 3/4 łyżeczki
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- bulion 500 ml
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1–1,5 cm, oprószamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie lekko posypujemy mąką pszenną. Obsmażamy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy razem na małym ogniu przez około 15 minut, aż cebula stanie się miękka i przyrumieniona. Całość przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem tak, by przykrył zawartość. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40–50 minut, aż karkówka będzie miękka. Pod koniec dodajemy sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody – to zagęści sos, nie zmieniając jego smaku. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Zapraszam na krótki film-Karkówka w sosie cebulowym!
Komentarze
Prześlij komentarz