Ciasto na pierogi-sprawdzone
Pyszne, elastyczne i miękkie ciasto na pierogi lub uszka – sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!
Składniki:
- mąka pszenna 500 g
- sól pół łyżeczki
- olej 3 łyżki stołowe
- jajko 1 szt
- woda 250 ml (dobrze ciepła)
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy pół łyżeczki soli, 3 łyżki stołowe oleju, 1 jajko oraz 250 ml dobrze ciepłej wody. Całość dokładnie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy na blat lub stolnicę delikatnie podsypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania i formowania idealnych pierogów lub uszek. Smacznego!
Zapraszam również na krótki film-Ciasto na pierogi!
Komentarze
Prześlij komentarz