Ciasto na pierogi-sprawdzone

Pyszne, elastyczne i miękkie ciasto na pierogi lub uszka – sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!


Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
  • sól pół łyżeczki
  • olej 3 łyżki stołowe
  • jajko 1 szt
  • woda 250 ml (dobrze ciepła)

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy pół łyżeczki soli, 3 łyżki stołowe oleju, 1 jajko oraz 250 ml dobrze ciepłej wody. Całość dokładnie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy na blat lub stolnicę delikatnie podsypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania i formowania idealnych pierogów lub uszek. Smacznego!

Zapraszam również na krótki film-Ciasto na pierogi!


Komentarze

Popularne posty