Ciasto marchewkowe -puszyste, wilgotne zawsze udane!

Ciasto marchewkowe to prawdziwy hit – miękkie, aromatyczne, pełne smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań. A krem? Delikatny i kremowy, doskonale dopełnia całość!


Składniki:

Krem:

Wykonanie:

Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka i olej. Do masy dodaj startą marchew i wymieszaj łyżką. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon, po czym dodaj do mokrej masy i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra–dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu przygotuj krem: mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Krem wyłóż na ostudzone ciasto i rozsmaruj równomiernie. Gotowe!

Zapraszam na krótki film- Ciasto marchewkowe! 

Komentarze

Popularne posty