Ciasto marchewkowe -puszyste, wilgotne zawsze udane!
Ciasto marchewkowe to prawdziwy hit – miękkie, aromatyczne, pełne smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań. A krem? Delikatny i kremowy, doskonale dopełnia całość!
Składniki:
- marchew 200 g
- jajko 5 szt
- olej 1 szklanka
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
- cynamon pół płaskiej łyżeczki
Krem:
- mascarpone 250g
- serek homogenizowany 100 g
- cukier puder 1 łyżka
Wykonanie:
Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka i olej. Do masy dodaj startą marchew i wymieszaj łyżką. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon, po czym dodaj do mokrej masy i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C (góra–dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu przygotuj krem: mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Krem wyłóż na ostudzone ciasto i rozsmaruj równomiernie. Gotowe!
Zapraszam na krótki film- Ciasto marchewkowe!
Komentarze
Prześlij komentarz