Schab z pieczarkami z serem
Masz ochotę na coś pysznego, sycącego i prostego do przygotowania? Ten schab z pieczarkami i roztopionym serem to idealny pomysł na domowy obiad – aromatyczny, soczysty i gotowy w kilkanaście minut!
Składniki: (3 porcję)
- schab 450 g
- pieczarki 6 szt
- cebula mała lub pół
- ser żółty tarty 40 g
- natka pietruszki pokrojona łyżka stołowa
- papryka słodka dwie szczypty
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab oczyszczamy z błon i kroimy na trzy plastry, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na równe kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, po czym dodajemy pieczarki i smażymy całość około 2 minuty, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie na drugiej, większej patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster schabu lekko oprószamy mąką pszenną i smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około jednej minucie z każdej strony, aż mięso się lekko zarumieni. Następnie na każdego kotleta nakładamy porcję smażonych pieczarek, posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze około 3–4 minuty, aż ser się roztopi, a smaki dobrze połączą. Gotowe danie podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam również na krótki film- Schab z pieczarkami i serem żółtym!
Komentarze
Prześlij komentarz