Sałatka jarzynowa
Wszystkie moje przepisy są domowe, sprawdzone i przygotowywane z sercem – tak, jak gotowały nasze mamy i babcie. Stawiam na smak, prostotę i radość dzielenia się jedzeniem z bliskimi. Jeśli kochasz kuchnię, która pachnie domem i przywołuje wspomnienia, jesteś w dobrym miejscu!
Sekret tkwi w prostocie i dobrze dobranych proporcjach. Sprawdź mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszną sałatkę, która zachwyci domowników i gości.
Składniki:
- marchew 6 szt
- pietruszka 3 szt
- seler 1/2 szt
- ziemniaki 2-3 szt
- jajka 4 szt
- ogórek kiszony 5-6 szt
- cebula 1 szt
- por 6,7 cm biała część
- groszek konserwowy 140 g mała puszka
- majonez 3 łyżki
- musztarda 2 łyżeczki
- sól 2,5 łyżeczki
- pieprz 3/4 łyżeczki
Wykonanie:
Obraną i umytą włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki) gotujemy do miękkości, a jajka gotujemy na twardo przez około 8–9 minut od momentu zagotowania wody. Wszystkie ugotowane składniki studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę – razem z ogórkami kiszonymi, cebulą i porem. Dodajemy odcedzony groszek, majonez, musztardę oraz przyprawy: sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, konsystencji. Gotową sałatkę chłodzimy w lodówce – najlepiej smakuje, gdy „przegryzie się” przez kilka godzin.
Zapraszam również na film- Sałatka jarzynowa!
Komentarze
Prześlij komentarz