Puszyste babeczki czekoladowe
Jeśli marzysz o delikatnych, wilgotnych babeczkach z intensywnym czekoladowym smakiem – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotujesz je szybko i bez wysiłku, a zapach podczas pieczenia wypełni cały dom. Idealne na deser, do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu – żeby umilić sobie dzień.
Składniki: ( 12 babeczek)
- mleko szklanka
- olej pół szklanki
- jajko
- mąka 1 szklanka
- kakao 2 łyżki
- cukier pół szklanki
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- proszek do pieczenia półtora łyżeczki
- czekolada gorzka pół tabliczki 50 g
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy mleko, olej oraz jajko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i ponownie krótko mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffinki, wypełniając je do około ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy – najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy czekolada w środku jest delikatnie płynna.
Zapraszam również na krótki film- Puszyste babeczki czekoladowe!
Komentarze
Prześlij komentarz