Puszyste babeczki czekoladowe

Jeśli marzysz o delikatnych, wilgotnych babeczkach z intensywnym czekoladowym smakiem – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotujesz je szybko i bez wysiłku, a zapach podczas pieczenia wypełni cały dom. Idealne na deser, do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu – żeby umilić sobie dzień.

Składniki: ( 12 babeczek)

  • mleko szklanka
  • olej pół szklanki
  • jajko
  • mąka 1 szklanka
  • kakao 2 łyżki
  • cukier pół szklanki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia półtora łyżeczki
  • czekolada gorzka pół tabliczki 50 g

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy mleko, olej oraz jajko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i ponownie krótko mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffinki, wypełniając je do około ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy – najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy czekolada w środku jest delikatnie płynna.

Zapraszam również na krótki film- Puszyste babeczki czekoladowe!



Komentarze

Popularne posty