Polędwiczka wieprzowa- soczysta

 Pyszna, aromatyczna polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – prosto, domowo i z sercem

Szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie wyjątkowy obiad? Ta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie to idealne danie: soczyste, pełne aromatu i niezwykle proste w przygotowaniu. Mało składników, dużo smaku – właśnie za to kochamy takie przepisy!


Składniki:

Wykonanie:

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie nacieramy ją przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Polewamy olejem i dokładnie wcieramy go w mięso wraz z przyprawami. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy do naczynia i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny (jeśli masz czas – nawet dłużej!).

W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Gdy mięso się zamarynuje, przekładamy je razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem do rękawa do pieczenia, zawiązujemy oba końce i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 35 minut. Po upieczeniu wyciągamy polędwiczkę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut – dzięki temu soki równomiernie się rozprowadzą, a mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.

Na koniec kroimy polędwiczkę w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami – świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Zapraszam na krótki film- Polędwiczka wieprzowa z rękawa!


Komentarze

Popularne posty