Pieczarki faszerowane
Szukasz pomysłu na pyszną, szybką i efektowną przekąskę? Te pieczarki faszerowane to absolutny hit – doskonale sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są aromatyczne, pełne smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne przyjęcia, ale też jako smaczna przekąska na co dzień.
Składniki:
- Pieczarki 12 szt średniej wielkości
- por kawałek około 6 cm
- ser żółty 10 dag
- sól
- pieprz
- olej łyżka stołowa
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki, a kapelusze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nóżki pieczarek oraz por kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oleju – najpierw sam por, po chwili dodajemy pieczarki, całość doprawiamy solą i pieprzem, a gdy warzywa lekko się zarumienią, zdejmujemy z ognia. Do przestudzonego farszu dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy nim kapelusze pieczarek. Gotowe pieczarki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10–12 minut, aż ser się roztopi i apetycznie zarumieni. Gotowe! Prosto, szybko i przepysznie – to przekąska, do której będziesz wracać!
Komentarze
Prześlij komentarz