Buraczki z cebulą na zimę

Jeśli szukasz dodatku, który idealnie uzupełni każdy obiad – te buraczki są absolutnym strzałem w dziesiątkę! Lekko słodko-kwaśne, z delikatną nutą cebuli i wyjątkowym domowym smakiem. Pasują zarówno do tradycyjnych kotletów, jak i do nowoczesnych dań. Zdecydowanie warto je mieć zawsze pod ręką – wystarczy raz zrobić większą porcję i cieszyć się ich smakiem przez cały rok!


Składniki:

  1. buraki 3 kg
  2. cebula 400 g
  3. sól 2 łyżki stołowe

Zalewa:

  • olej 250 ml
  • woda 250 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • ocet 3/4 szklanki

Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Gdy lekko przestygną, obieramy je ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraczków dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy. W dużym garnku przygotowujemy zalewę – wlewamy olej, wodę, wsypujemy cukier oraz wlewamy ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy drobno pokrojoną cebulę i gotujemy przez około 5 minut. Następnie do gotującej się zalewy dodajemy buraczki, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez 8–10 minut, a następnie gorącą mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy przez około 5 minut.

Zapraszam również na krótki film- Buraczki z cebulą na zimę!


Komentarze

Popularne posty