Buraczki z cebulą na zimę
Jeśli szukasz dodatku, który idealnie uzupełni każdy obiad – te buraczki są absolutnym strzałem w dziesiątkę! Lekko słodko-kwaśne, z delikatną nutą cebuli i wyjątkowym domowym smakiem. Pasują zarówno do tradycyjnych kotletów, jak i do nowoczesnych dań. Zdecydowanie warto je mieć zawsze pod ręką – wystarczy raz zrobić większą porcję i cieszyć się ich smakiem przez cały rok!
Składniki:
- buraki 3 kg
- cebula 400 g
- sól 2 łyżki stołowe
Zalewa:
- olej 250 ml
- woda 250 ml
- cukier 3/4 szklanki
- ocet 3/4 szklanki
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Gdy lekko przestygną, obieramy je ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraczków dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy. W dużym garnku przygotowujemy zalewę – wlewamy olej, wodę, wsypujemy cukier oraz wlewamy ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy drobno pokrojoną cebulę i gotujemy przez około 5 minut. Następnie do gotującej się zalewy dodajemy buraczki, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez 8–10 minut, a następnie gorącą mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy przez około 5 minut.
Zapraszam również na krótki film- Buraczki z cebulą na zimę!
Komentarze
Prześlij komentarz