Sos Spaghetti na zimę z cukinii
Oto przepis na pyszny, domowy sos do makaronu na zimę – prosty w wykonaniu, pełen warzyw i aromatycznych przypraw. Idealny, gdy zimą zatęsknisz za smakiem lata. Świetnie sprawdzi się nie tylko do makaronu, ale też do ryżu, zapiekanek czy jako baza do innych dań. Zimą wystarczy tylko otworzyć słoik i cieszyć się domowym, aromatycznym sosem – bez konserwantów i zbędnych dodatków. Smacznego!
Składniki:
- cukinia 2 kg
- pomidory 1 kg
- cebula 0,5 kg
- czosnek 6-7 ząbków
- koncentrat pomidorowy 190g
- sól 2 łyżki płaskie
- cukier 2 łyżki
- oregano łyżka
- bazylia łyżka
- papryka ostra pół łyżeczki
- olej 5 łyżek
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i czosnek obieramy, a pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy straci surowość, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i dusimy razem kilka minut. W tym czasie czosnek kroimy w plasterki, a pomidory w kostkę. Dodajemy je do garnka, mieszamy i dorzucamy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość blendujemy na gładki sos i gorącą masę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 8 minut.
Zapraszam na krótki film - Sos Spaghetti z cukinii!
Komentarze
Prześlij komentarz