Zupa jarzynowa kolorowa- domowa

Są potrawy, które nigdy się nie nudzą – a jedną z nich bez wątpienia jest domowa zupa jarzynowa. Kolorowa, pełna smaku, aromatyczna i sycąca – świetnie sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani wiele czasu, a efekt za każdym razem cieszy tak samo. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, szczególnie gdy mamy ochotę na coś prostego i domowego.


Składniki:

  • marchew 2szt
  • cebula 1 szt mała
  • pietruszka 1 szt
  • seler mały kawałek
  • ziemniaki 4 szt
  • kalafior 1/4 szt
  • fasolka szparagowa 1 szklanka
  • groszek 0/5 szklanki
  • masło łyżka płaska
  • sól około 1,5 łyżeczki
  • kurkuma 2 szczypty
  • kumin szczypta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18% łyżka stołowa
  • pieprz
  • koperek mały pęczek

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez około 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz ziemniaki, pietruszkę i seler pokrojone w drobną kostkę. Smażymy wszystko razem przez około 4 minuty.

Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, kumin oraz sól. Całość zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę szparagową, groszek i podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Gotujemy kolejne 10 minut.

Na koniec hartujemy śmietanę (dodając do niej łyżkę gorącej zupy i mieszając), a następnie wlewamy ją do garnka. Doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Całość jeszcze raz zagotowujemy – i gotowe!

Zapraszam na krótki film- Zupa jarzynowa!



Komentarze

Popularne posty