Zupa jarzynowa kolorowa- domowa
Są potrawy, które nigdy się nie nudzą – a jedną z nich bez wątpienia jest domowa zupa jarzynowa. Kolorowa, pełna smaku, aromatyczna i sycąca – świetnie sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani wiele czasu, a efekt za każdym razem cieszy tak samo. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, szczególnie gdy mamy ochotę na coś prostego i domowego.
Składniki:
- marchew 2szt
- cebula 1 szt mała
- pietruszka 1 szt
- seler mały kawałek
- ziemniaki 4 szt
- kalafior 1/4 szt
- fasolka szparagowa 1 szklanka
- groszek 0/5 szklanki
- masło łyżka płaska
- sól około 1,5 łyżeczki
- kurkuma 2 szczypty
- kumin szczypta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- śmietana 18% łyżka stołowa
- pieprz
- koperek mały pęczek
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez około 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz ziemniaki, pietruszkę i seler pokrojone w drobną kostkę. Smażymy wszystko razem przez około 4 minuty.
Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, kumin oraz sól. Całość zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę szparagową, groszek i podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec hartujemy śmietanę (dodając do niej łyżkę gorącej zupy i mieszając), a następnie wlewamy ją do garnka. Doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Całość jeszcze raz zagotowujemy – i gotowe!
Zapraszam na krótki film- Zupa jarzynowa!
Komentarze
Prześlij komentarz