Zupa grochowa jak u babci
To klasyka, która nigdy się nie nudzi. Gęsta, pachnąca wędzonką i majerankiem, rozgrzewa od pierwszej łyżki. Nie ma nic lepszego niż zapach grochówki unoszący się w kuchni – sprawdź ten przepis i przekonaj się sam!
Składniki:
- groch łuskany 300g
- boczek ( surowy lub parzony)300 g
- kiełbasa podwędzana 250 g
- marchew 2 szt
- pietruszka 1 szt
- ziemniaki 4-5 szt
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 2 szt
- pieprz ziarno 5 szt
- sól około 1.5 łyżeczki
- pieprz mielony 4 szczypty
- czosnek dwa ząbki
- majeranek 2 łyżeczki
- woda 1,5 l
Wykonanie:
Groch namocz przez około 2 godziny, następnie opłucz, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj około 20 minut. W międzyczasie odkrój skórę z boczku i dodaj ją do zupy – doda wyjątkowego aromatu. Resztę boczku pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy się zrumieni, dorzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż chwilę razem. Całość przełóż do garnka z grochem.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zezłoci – dodaj do zupy. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i również delikatnie podsmaż. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do gotującej się zupy i gotuj razem jeszcze około 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Na końcu dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zapraszam na krótki filmik-Zupa grochowa!
Komentarze
Prześlij komentarz