Zupa grochowa jak u babci

To klasyka, która nigdy się nie nudzi. Gęsta, pachnąca wędzonką i majerankiem, rozgrzewa od pierwszej łyżki.  Nie ma nic lepszego niż zapach grochówki unoszący się w kuchni – sprawdź ten przepis i przekonaj się sam!


Składniki:

  • groch łuskany 300g
  • boczek ( surowy lub parzony)300 g
  • kiełbasa podwędzana 250 g
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziemniaki 4-5 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz ziarno 5 szt
  • sól około 1.5 łyżeczki
  • pieprz mielony 4 szczypty
  • czosnek dwa ząbki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • woda 1,5 l

Wykonanie:

Groch namocz przez około 2 godziny, następnie opłucz, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj około 20 minut. W międzyczasie odkrój skórę z boczku i dodaj ją do zupy – doda wyjątkowego aromatu. Resztę boczku pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy się zrumieni, dorzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż chwilę razem. Całość przełóż do garnka z grochem.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zezłoci – dodaj do zupy. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i również delikatnie podsmaż. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do gotującej się zupy i gotuj razem jeszcze około 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Na końcu dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Zapraszam na krótki filmik-Zupa grochowa!



Komentarze

Popularne posty