Sernik na zimno z truskawkami lekki i pyszny
Lekki, orzeźwiający i bajecznie pyszny! Ten sernik na zimno z galaretką i świeżymi truskawkami to prawdziwy hit lata. Nie wymaga pieczenia, a jego kremowa konsystencja i owocowy smak zachwycą każdego.
Składniki:
- twaróg mielony z wiaderka 1 kg
- śmietana 30% 200 ml
- cukier puder 4 łyżki stołowe
- galaretka truskawkowa 3 szt
- truskawki 0,5 kg
- herbatniki 200 g
- masło 100 g
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub rozkruszamy w woreczku, następnie łączymy je z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i dociskamy do dna, po czym wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, a trzecią w 400 ml wrzątku – wszystkie studzimy, pilnując, by nie zaczęły tężeć. Śmietanę 30% (dobrze schłodzoną) ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Twaróg miksujemy z pozostałym cukrem pudrem na wolnych obrotach, a następnie stopniowo dodajemy chłodną galaretkę rozpuszczoną w 300 ml wody, cały czas miksując. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość szpatułką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, wyrównujemy, a na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż deser dobrze stężeje – najlepiej pozostawić go na całą noc.
Zapraszam na krótki filmik- Sernik na zimno!
Komentarze
Prześlij komentarz