Sernik Izaura- łaciaty
To ciasto to połączenie delikatnej, kremowej masy serowej z głębokim smakiem wilgotnego ciasta czekoladowego. Doskonałe na weekend do kawy, święta, urodziny – po prostu zawsze!
Składniki na ciasto czekoladowe:
- masło 200g
- woda 150 ml
- kakao 3 łyżki
- cukier 3/4 szklanki
- jajka 4 szt
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Składniki na masę serową:
- twaróg mielony z wiaderka 1 kg
- jajka 4 szt
- masło 150 g
- cukier 3/4 szklanki
- budyń śmietankowy 2 opakowania (bez cukru)
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy masło, wodę, cukier i kakao, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści i połączy. Odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, a następnie delikatnie łączymy z pianą z białek. Teraz przygotowujemy masę serową: miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy dodajemy twaróg i budyń w proszku, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę (ok. 24x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 masy czekoladowej i równomiernie ją rozprowadzamy. Następnie wykładamy całą masę serową i również ją wyrównujemy. Na wierzch dajemy kleksy z pozostałej masy czekoladowej – można je lekko przemieszać nożem, tworząc marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasto najlepiej smakuje – jest wilgotne, miękkie i po prostu rozpływa się w ustach.
Zapraszam na krótki film- Sernik Izaura-łaciaty!
Komentarze
Prześlij komentarz