Pyszny strogonow z ligawy
Ten strogonow to prawdziwa uczta – pełen aromatycznych przypraw, delikatnego mięsa i warzyw. Idealny na rodzinny obiad lub rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu!
Składniki:
- ligawa 1 kg
- cebula 1 szt
- pieczarki 6 szt
- papryka czerwona 0,5 szt
- ogórek kiszony 2 szt
- woda 700-750 ml
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
- mąka pszenna 2 łyżki
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 2 szt
- pieprz i sól do smaku
Marynata:
- olej 3 łyżki
- sól 2 łyżeczki
- papryka słodka 1,5 łyżeczki
- papryka ostra 0,5 łyżeczki
- kminek mielony 0,5 łyżeczki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- czosnek 4 ząbki
Wykonanie:
Ligawę kroimy na plastry o grubości około 1 cm, a następnie w cienkie paseczki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy olej, sól, paprykę słodką i ostrą, kminek, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie mięso oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzany garnek lub głęboką patelnię, smażąc na dużym ogniu przez 5–7 minut, aż się przyrumieni. W międzyczasie kroimy cebulę i ogórki kiszone w drobną kostkę, paprykę w paski, a pieczarki w półplasterki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy razem przez około 5 minut. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 50–60 minut, aż mięso będzie miękkie i przesiąknięte aromatami. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy pieprzem do smaku. Danie gotowe – aromatyczne, sycące i idealne na rodzinny obiad.
Zapraszam na krótki film- Strogonow!
Komentarze
Prześlij komentarz