Pyszne łazanki z kiszoną kapustą z grzybami w towarzystwie boczku
To klasyczne danie to prawdziwa uczta dla fanów kiszonej kapusty, aromatycznych grzybów i chrupiącego boczku. Prosto, swojsko i niesamowicie smacznie!
Składniki:
- makaron łazanki 250 g
- kapusta kiszona 0,5 kg
- grzyby suszone garść
- boczek 20 dag
- cebula 1 szt
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek mielony pół łyżeczki
- sól około 3/4 łyżeczki
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby namocz w zimnej wodzie na około 3 godziny, a następnie gotuj je przez 20 minut. Kapustę posiekaj drobno, przełóż do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj przez około 40 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na suchej patelni. Gdy się zrumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Ugotowane grzyby odcedź (zachowując odrobinę wywaru), posiekaj drobno i razem z kapustą dodaj na patelnię. Podsmaż całość, doprawiając do smaku solą, pieprzem i kminkiem oraz wywarem z grzybów. Na koniec wszystko połącz z ugotowanym makaronem łazanki i dobrze wymieszaj.
Gotowe! Aromatyczne, sycące i pachnące domem. Spróbuj – te łazanki naprawdę mają to coś!
Zapraszam na krótki filmik-Łazanki!
Komentarze
Prześlij komentarz