Pyszne łazanki z kiszoną kapustą z grzybami w towarzystwie boczku

To klasyczne danie to prawdziwa uczta dla fanów kiszonej kapusty, aromatycznych grzybów i chrupiącego boczku. Prosto, swojsko i niesamowicie smacznie!


Składniki:

  • makaron łazanki 250 g
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • grzyby suszone garść
  • boczek  20 dag
  • cebula 1 szt
  • liść  laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony pół łyżeczki
  • sól około 3/4 łyżeczki
  •  pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby namocz w zimnej wodzie na około 3 godziny, a następnie gotuj je przez 20 minut. Kapustę posiekaj drobno, przełóż do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj przez około 40 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na suchej patelni. Gdy się zrumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Ugotowane grzyby odcedź (zachowując odrobinę wywaru), posiekaj drobno i razem z kapustą dodaj na patelnię. Podsmaż całość, doprawiając do smaku solą, pieprzem i kminkiem oraz wywarem z grzybów. Na koniec wszystko połącz z ugotowanym makaronem łazanki i dobrze wymieszaj.

Gotowe! Aromatyczne, sycące i pachnące domem. Spróbuj – te łazanki naprawdę mają to coś

Zapraszam na krótki filmik-Łazanki!


Komentarze

Popularne posty