Polędwiczki w sosie śmietanowo - grzybowym

To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatna polędwiczka wieprzowa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów, z dodatkiem kremowej śmietany i świeżych ziół. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, makaronem, jak i tradycyjnymi kopytkami. W każdej wersji zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 500 g
  • cebula 1 szt
  • grzyby leśne  200 g
  • sól 3/4 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka 0, 5 łyżeczki
  • tymianek 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • śmietana 30% 0,5 l

Wykonanie:

Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na cienkie plastry, po czym doprawiamy je z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy plastry polędwiczki i smażymy je z każdej strony przez około półtorej minuty. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę grzyby leśne i całość smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gdy grzyby lekko się podsmażą, wlewamy śmietanę, zwiększamy ogień i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Na koniec doprawiamy całość suszonym tymiankiem, w razie potrzeby dodatkową solą i pieprzem, a tuż przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. To danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.

Zapraszam również na filmik instruktarzowy- Polędwiczki w sosie śmietanowo -grzybowym!


Komentarze

Popularne posty