Polędwiczki w sosie śmietanowo - grzybowym
To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatna polędwiczka wieprzowa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów, z dodatkiem kremowej śmietany i świeżych ziół. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, makaronem, jak i tradycyjnymi kopytkami. W każdej wersji zachwyca smakiem i prostotą przygotowania!
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa 500 g
- cebula 1 szt
- grzyby leśne 200 g
- sól 3/4 łyżeczki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- papryka słodka 0, 5 łyżeczki
- tymianek 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki
- śmietana 30% 0,5 l
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na cienkie plastry, po czym doprawiamy je z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy plastry polędwiczki i smażymy je z każdej strony przez około półtorej minuty. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę grzyby leśne i całość smażymy jeszcze przez około 5 minut. Gdy grzyby lekko się podsmażą, wlewamy śmietanę, zwiększamy ogień i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Na koniec doprawiamy całość suszonym tymiankiem, w razie potrzeby dodatkową solą i pieprzem, a tuż przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. To danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.
Zapraszam również na filmik instruktarzowy- Polędwiczki w sosie śmietanowo -grzybowym!
Komentarze
Prześlij komentarz