Placki ziemniaczane chrupiące

Te proste placki ziemniaczane to klasyka, której nie trzeba udziwniać. Bez zbędnych dodatków, tylko to, co najlepsze – ziemniaki, cebula, jajko i przyprawy. Efekt? Aromatyczne, idealnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku placki, które kuszą już samym zapachem. Świetne jako szybki obiad, przekąska albo dodatek do ulubionego sosu. Zrób je raz, a będą często wracać na Twój stół!

Składniki:

  • ziemniaki 3 szt większe
  • cebula 1 szt średnia
  • jajko 1 szt
  • sól pół płaskiej łyżeczki
  • pieprz trzy szczypty
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy masę na sitko i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, następnie ścieramy do nich cebulę, dodajemy jajko, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy porcje masy, formując placki o dowolnym kształcie, smażymy na złoty kolor po około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i apetyczne.

Zapraszam na krótki film- Placki ziemniaczane!


Komentarze

Popularne posty