Pierogi leniwe
Delikatne, mięciutkie i niesamowicie uniwersalne – te kluski to prawdziwy hit każdej kuchni! Świetnie smakują zarówno na słono – z podsmażoną cebulką, boczkiem czy masełkiem szałwiowym – jak i na słodko – z cukrem, śmietaną, owocami czy cynamonem. Możesz je podać tak, jak najbardziej lubisz – klasycznie, nowocześnie, na bogato albo minimalistycznie. Sprawdzą się na obiad, kolację, a nawet jako słodka przekąska. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- ziemniaki gotowane 300 g
- twaróg 250 g
- jajko 1 szt
- mąka pszenna 200 g
- sól łyżeczka
Wykonanie:
Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem, dodajemy jajko, sól oraz mąkę, a następnie zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nieklejące, w razie potrzeby podsypując mąką, dzielimy je na mniejsze części, z których formujemy rulony, lekko dociskamy je do stolnicy i kroimy na około 2-centymetrowe kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i jeszcze przez około minutę, po czym odcedzamy i podajemy według uznania – na słodko lub słono.
Zapraszam na krótki film- Pierogi Leniwe!
Komentarze
Prześlij komentarz