Paszteciki ze szpinakiem i serem

Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku – te paszteciki to idealna przekąska na każdą okazję. Połączenie szpinaku, twarogu i fety owinięte w złociste ciasto francuskie sprawia, że nie da się na nich poprzestać!


Składniki:

  • ciasto francuskie 1 op
  • szpinak 200 g mrożony
  • twaróg 100 g
  • ser typu feta 100 g
  • jajko 2 szt
  •  śmietana 18% 1 łyżka
  • sól dwie szczypty
  • pieprz cztery szczypty
  • czosnek dwa ząbki
  • oliwa łyżka

Wykonanie :

Rozmrożony szpinak podsmażamy na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą oraz połową pieprzu i odstawiamy do przestygnięcia. W misce blendujemy twaróg, fetę, jedno jajko, śmietanę i pozostały pieprz na gładką masę, po czym dodajemy przestudzony szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz wzdłuż jednego brzegu, zawijamy w rulon, odcinamy nadmiar ciasta i kroimy na kawałki o długości około 4 cm. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12–14 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Zapraszam na krótki filmik- Paszteciki ze szpinakiem!



Komentarze

Popularne posty