Paszteciki ze szpinakiem i serem
Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku – te paszteciki to idealna przekąska na każdą okazję. Połączenie szpinaku, twarogu i fety owinięte w złociste ciasto francuskie sprawia, że nie da się na nich poprzestać!
Składniki:
- ciasto francuskie 1 op
- szpinak 200 g mrożony
- twaróg 100 g
- ser typu feta 100 g
- jajko 2 szt
- śmietana 18% 1 łyżka
- sól dwie szczypty
- pieprz cztery szczypty
- czosnek dwa ząbki
- oliwa łyżka
Wykonanie :
Rozmrożony szpinak podsmażamy na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą oraz połową pieprzu i odstawiamy do przestygnięcia. W misce blendujemy twaróg, fetę, jedno jajko, śmietanę i pozostały pieprz na gładką masę, po czym dodajemy przestudzony szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz wzdłuż jednego brzegu, zawijamy w rulon, odcinamy nadmiar ciasta i kroimy na kawałki o długości około 4 cm. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12–14 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Zapraszam na krótki filmik- Paszteciki ze szpinakiem!
Komentarze
Prześlij komentarz