Kurczak w sosie curry

Delikatny i aromatyczny kurczak w sosie curry

Szybkie, kremowe danie z intensywnym aromatem curry. Idealne na ciepły, domowy obiad!


Składniki:

  • pierś z kurczaka 2 szt
  • cebula 1 szt średnia
  • marchew 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól łyżeczka
  • pieprz dwie szczypty
  • curry 2 łyżeczki
  • śmietana 18% łyżka stołowa
  • woda 350 ml
  • olej 2 łyżki

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka przez około 4 minuty, następnie dodajemy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy 300 ml wody, przykrywamy i dusimy przez około 6–7 minut, aż warzywa zmiękną. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę  i kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszając energicznie – hartujemy śmietanę, by się nie zważyła. Następnie wlewamy ją do potrawy, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby sos był gęstszy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną. Wystarczy rozmieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i dodać do sosu.

Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania.

Zapraszam również na krótki filmik- Kurczak w sosie curry!



Komentarze

Popularne posty