Kurczak w sosie curry
Delikatny i aromatyczny kurczak w sosie curry
Szybkie, kremowe danie z intensywnym aromatem curry. Idealne na ciepły, domowy obiad!
Składniki:
- pierś z kurczaka 2 szt
- cebula 1 szt średnia
- marchew 2 szt
- czosnek 2 ząbki
- sól łyżeczka
- pieprz dwie szczypty
- curry 2 łyżeczki
- śmietana 18% łyżka stołowa
- woda 350 ml
- olej 2 łyżki
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka przez około 4 minuty, następnie dodajemy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy 300 ml wody, przykrywamy i dusimy przez około 6–7 minut, aż warzywa zmiękną. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę i kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszając energicznie – hartujemy śmietanę, by się nie zważyła. Następnie wlewamy ją do potrawy, dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby sos był gęstszy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną. Wystarczy rozmieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i dodać do sosu.
Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania.
Zapraszam również na krótki filmik- Kurczak w sosie curry!
Komentarze
Prześlij komentarz