Kotlety z indyka w chrupiącej panierce
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Te soczyste kotlety z mielonego indyka, z niespodzianką w środku i chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych, to prawdziwy hit! A po przekrojeniu – ciągnący, roztopiony ser, który sprawia, że trudno poprzestać na jednym kotlecie.
Składniki:
- pierś z indyka mielona 800 g
- cebula 1 szt
- jajko 1 szt
- ser żółty 15 dag
- sól 1,5 płaskiej łyżeczki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- płatki kukurydziane 200 g
Wykonanie:
Mielone mięso z indyka przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy masę ręką lub łyżką. Ser żółty kroimy w większą kostkę. Z przygotowanej masy mięsnej nabieramy porcje za pomocą łyżki stołowej, lekko rozpłaszczamy w dłoni, na środku układamy kostkę sera, po czym dokładnie zlepiamy mięso, formując kuliste kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15–16 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a wnętrze soczyste i z ciągnącym się serem.
Zapraszam na krótki film z wykonaniem- Kotlety z indyka!
Komentarze
Prześlij komentarz