Udka z kurczaka pieczona
Soczyste, aromatyczne i pełne smaku pieczone udka z warzywami to pomysł na klasyczny obiad, który zawsze robi wrażenie – prosty, a jednocześnie pyszny i sycący!
Składniki:
- noga z kurczaka 5 szt
- marchew 2 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 3-4 ząbki
Marynata:
- olej 3 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- papryka słodka łyżeczka
- papryka ostra pół łyżeczki płaskiej
- miód 1 łyżka stołowa
- tymianek 1 łyżeczka
- sól 1,5 łyżeczki
Wykonanie:
Nogi z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce przygotowujemy marynatę z 3 łyżek oleju, 3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki musztardy, 1 łyżeczki słodkiej papryki, ½ płaskiej łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki tymianku oraz 1,5 łyżeczki soli. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na około godzinę. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa: 2 marchewki w cienkie plasterki, 1 cebulę w piórka oraz 3–4 ząbki czosnku w plasterki. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy przygotowanymi warzywami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50–55 minut, aż skórka będzie rumiana, a mięso soczyste. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą – idealny domowy posiłek.
Zapraszam na krótki filmik instruktarzowy- Udka z kurczaka!
Komentarze
Prześlij komentarz