Sos Alla bolognese
Aromatyczny, głęboki w smaku i sycący – ten sos to prawdziwa uczta, która zadowoli każde podniebienie. Klasyczny sos inspirowany ragu alla bolognese, ale z własnym charakterem dzięki karkówce wołowej i dobrze dobranym przyprawom.
Składniki:
- karkówka wołowa 500g mielona
- cebula 1 szt
- czosnek trzy ząbki
- marchew 1 szt
- seler naciowy 3 łodygi
- oliwa 3 łyżki
- pasata pomidorowa 500 ml
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- wino czerwone wytrawne około 50 ml
- bazylia łyżeczka
- oregano łyżeczka
- sól półtora łyżeczki
- pieprz pół łyżeczki
- papryka słodka łyżeczka
- Bulion 100 ml
Wykonanie:
Warzywa umyj, obierz, a z selera zdejmij włókna. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj drobno posiekany czosnek, podsmaż chwilę, a następnie wrzuć mieloną karkówkę i smaż, aż mięso się zetnie. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz seler w półplasterkach, wlej czerwone wino i smaż przez chwilę, by odparował alkohol. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę, bazylie i oregano. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, mieszając co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, podlej go bulionem.
Podawaj z ulubionym makaronem – najlepiej sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle.
Zapraszam również na filmik- Sos Alla bolognese
Komentarze
Prześlij komentarz