Sos Alla bolognese

Aromatyczny, głęboki w smaku i sycący – ten sos to prawdziwa uczta, która zadowoli każde podniebienie. Klasyczny sos inspirowany ragu alla bolognese, ale z własnym charakterem dzięki karkówce wołowej i dobrze dobranym przyprawom.


Składniki: 

  • karkówka wołowa 500g mielona
  • cebula 1 szt
  • czosnek trzy ząbki
  • marchew 1 szt
  • seler naciowy 3 łodygi
  • oliwa 3 łyżki
  • pasata pomidorowa 500 ml
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne około 50 ml
  • bazylia łyżeczka
  • oregano łyżeczka
  • sól półtora łyżeczki
  • pieprz pół łyżeczki
  • papryka słodka łyżeczka
Dodatkowo:
  • Bulion 100 ml

Wykonanie:

Warzywa umyj, obierz, a z selera zdejmij włókna. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj drobno posiekany czosnek, podsmaż chwilę, a następnie wrzuć mieloną karkówkę i smaż, aż mięso się zetnie. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz seler w półplasterkach, wlej czerwone wino i smaż przez chwilę, by odparował alkohol. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę, bazylie i oregano. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, mieszając co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, podlej go bulionem.

Podawaj z ulubionym makaronem – najlepiej sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle.

Zapraszam również na filmik- Sos Alla bolognese



Komentarze

Popularne posty