Pomidory na zimę
To domowy klasyk, który robię od lat i nie wyobrażam sobie zimy bez niego! Idealne jako baza do zupy pomidorowej, sosów, leczo czy innych ulubionych dań. Naturalny smak lata zamknięty w słoiku – bez konserwantów, tylko dwa składniki!
Składniki:
- pomidor lima 5 kg
- sól 3,5 łyżki soli
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem, aby łatwo można było zdjąć skórkę. Obieramy pomidory ze skórki, odcinamy szypułki i kroimy je na połówki. Przekładamy je do dużego garnka, dodajemy sól i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy pomidory się zagotują, gotujemy je jeszcze przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Gorące pomidory razem z sokiem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i od razu ustawiamy do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu przenosimy słoiki do spiżarki.
Zapraszam na krótki filmik z wykonaniem-Pomidory na zimę!
Komentarze
Prześlij komentarz