W moim domu ogórki kiszone to absolutny must-have. Uwielbiamy je wszyscy – dorośli i dzieci. Od 20 lat robię je w ten sam sposób i zawsze wychodzą doskonałe. Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu – zapraszam!
Składniki: ( przepis na dwa słoiki litrowe)
ogórki gruntowe 1 kg
woda 1 l
sól 1 łyżka stołowa
czosnek 4 ząbki
chrzan 4 plasterki po 2 cm
koper korona
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy do lekkiego przestudzenia – zalewa ma być ciepła, nie wrząca. Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy po dwa ząbki czosnku, dwa plasterki chrzanu i jeden baldach kopru, następnie ciasno układamy większe ogórki na dnie, a mniejsze na górze. Całość zalewamy przegotowaną, ciepłą zalewą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte. Osuszamy brzegi słoika i mocno zakręcamy pokrywki. Odwracamy słoiki do góry dnem i sprawdzamy, czy nie przeciekają. Następnie ustawiamy je normalnie – dnem do dołu – najlepiej na talerzykach, ponieważ podczas kiszenia ogórki mogą lekko „buzować”. Po kilku dniach, kiedy fermentacja się uspokoi, przenosimy je w chłodne miejsce – do piwnicy lub spiżarni. Już po kilku tygodniach ogórki są gotowe do jedzenia – pyszne, domowe o tradycyjnym smaku który trudno podrobić.
Komentarze
Prześlij komentarz