Młoda kapusta zasmażana
To danie zachwyca delikatnością i aromatem – idealne jako lekki, domowy dodatek, który podkreśli smak każdego obiadu i wprowadzi odrobinę wiosny na talerz.
Składniki:
- kapusta młoda główka ok 800 g
- marchew 2 szt
- cebula średnia 1 szt
- koper pęczek
- masło dwie łyżki stołowe
- mąka pszenna 1 łyżka
- sól 3/4 łyżeczki
- pieprz trzy szczypty
- cukier szczypta
- woda 200 ml
Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchew pokrojoną w drobną kostkę i smaż razem kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyj, przekrój na ćwiartki, poszatkuj i dodaj do garnka z warzywami. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez 15–20 minut, aż kapusta zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodaj posiekany koper i wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnym rondelku rozpuść pozostałą łyżkę masła, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka bez grudek. Gotową zasmażkę dodaj do kapusty i ponownie dokładnie wymieszaj, gotując jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Zapraszam na krótki filmik- Kapusta zasmażana!
Komentarze
Prześlij komentarz