Młoda kapusta zasmażana

To danie zachwyca delikatnością i aromatem – idealne jako lekki, domowy dodatek, który podkreśli smak każdego obiadu i wprowadzi odrobinę wiosny na talerz. 


Składniki:

  • kapusta młoda główka ok 800 g
  • marchew 2 szt
  • cebula średnia 1 szt
  • koper pęczek
  • masło dwie łyżki stołowe
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • sól 3/4 łyżeczki
  • pieprz trzy szczypty
  • cukier szczypta
  • woda 200 ml

Wykonanie:

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchew pokrojoną w drobną kostkę i smaż razem kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyj, przekrój na ćwiartki, poszatkuj i dodaj do garnka z warzywami. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez 15–20 minut, aż kapusta zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodaj posiekany koper i wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnym rondelku rozpuść pozostałą łyżkę masła, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka bez grudek. Gotową zasmażkę dodaj do kapusty i ponownie dokładnie wymieszaj, gotując jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Zapraszam na krótki filmik- Kapusta zasmażana! 


Komentarze

Popularne posty