Klasyczna polska zupa "Krupnik'"
Krupnik to klasyka polskiej kuchni – aromatyczna, delikatna, a jednocześnie treściwa zupa, która doskonale rozgrzewa i syci. Dzięki indyczej golonce i warzywom, zyskuje głęboki smak, a kasza jęczmienna nadaje jej przyjemnej gęstości. Idealna na rodzinny obiad!
Składniki:
- golonka z indyka 350g
- kasza jęczmienna 80 g
- ziemniaki 4-5 szt
- marchew 2 szt
- seler kawałek
- pietruszka 1 szt
- koperek pęczek
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 2 szt
- pieprz w ziarnach 5 szt
- pieprz mielony 3 szczypty
- sól 2 płaskie łyżeczki
Wykonanie:
Do dużego garnka wkładamy umytą golonkę z indyka, zalewamy ją 2 litrami zimnej wody i dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odda swój smak do wywaru. Po tym czasie wyciągamy golonkę, oddzielamy mięso od kości i kroimy je na mniejsze kawałki. W międzyczasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki – i kroimy je w kostkę. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz przepłukaną kaszę jęczmienną, a następnie gotujemy wszystko razem przez około 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Na końcu dodajemy mięso z golonki, doprawiamy zupę mielonym pieprzem oraz – dla świeżości i aromatu – posiekanym koperkiem. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy gorącą.
Zapraszam na krótki filmik-Zupa Krupnik!
Komentarze
Prześlij komentarz