Klasyczna polska zupa "Krupnik'"

Krupnik to klasyka polskiej kuchni – aromatyczna, delikatna, a jednocześnie treściwa zupa, która doskonale rozgrzewa i syci. Dzięki indyczej golonce i warzywom, zyskuje głęboki smak, a kasza jęczmienna nadaje jej przyjemnej gęstości. Idealna na rodzinny obiad!


Składniki:

  • golonka z indyka 350g
  • kasza jęczmienna 80 g
  • ziemniaki 4-5 szt
  • marchew 2 szt 
  • seler kawałek
  • pietruszka 1 szt
  • koperek pęczek
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz w ziarnach 5 szt
  • pieprz mielony 3 szczypty
  • sól 2 płaskie łyżeczki

Wykonanie:

Do dużego garnka wkładamy umytą golonkę z indyka, zalewamy ją 2 litrami zimnej wody i dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odda swój smak do wywaru. Po tym czasie wyciągamy golonkę, oddzielamy mięso od kości i kroimy je na mniejsze kawałki. W międzyczasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki – i kroimy je w kostkę. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz przepłukaną kaszę jęczmienną, a następnie gotujemy wszystko razem przez około 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Na końcu dodajemy mięso z golonki, doprawiamy zupę mielonym pieprzem oraz – dla świeżości i aromatu – posiekanym koperkiem. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy gorącą.

Zapraszam na krótki filmik-Zupa Krupnik!


Komentarze

Popularne posty