Krewetki na maśle
To danie to kwintesencja prostoty i wyrafinowanego smaku. Soczyste krewetki, delikatnie podsmażone na maśle z aromatycznym czosnkiem, świeżą natką pietruszki i subtelną ostrością sosu Tabasco, stanowią doskonałą propozycję na elegancką przystawkę lub lekką kolację. Doskonale sprawdzają się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i bardziej formalnych przyjęć. Prosty sposób przygotowania w połączeniu z wyjątkowym smakiem sprawia, że to jedno z tych dań, do których chce się wracać.
Składniki:
- krewetki 400 g
- czosnek cała główka
- sól dwie szczypty
- pieprz dwie szczypty
- tabasco 6 -8 kropel
- natka pietruszki pęczek
- masło łyżka stołowa
- sok z cytryny łyżka stołowa
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy (jeśli są mrożone), dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki siekamy drobno.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy krewetki i smażymy je na dużym ogniu – około 1 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz Tabasco. Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę, aż czosnek zacznie pachnieć, ale nie zbrązowieje.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i natychmiast podajemy. Najlepiej smakują z chrupiącą bagietką lub tostami.
Zapraszam na krótki film- Krewetki na maśle!
Komentarze
Prześlij komentarz