Kofty z indyk
Mam dla Was sprawdzony i wyjątkowo smaczny przepis na kofty z mielonego udźca indyka. Idealnie sprawdzą się zarówno podczas letniego grillowania, jak i jako rozgrzewający obiad z piekarnika. W obu wersjach smakują rewelacyjnie! Koniecznie wypróbujcie – gwarantuję, że pokochacie je tak jak ja!
Składniki:
- udziec z indyka mielony 500 g
- cebula mała
- czosnek dwa ząbki
- papryka słodka łyżeczka
- papryka ostra dwie szczypty
- sól płaska łyżeczka
- pieprz dwie szczypty
- kminu rzymskiego dwie szczypty
- cynamon szczypta
- natka pietruszki parę gałązek
- kolęndrę parę gałązek
Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie siekamy natkę pietruszki i kolendrę, po czym również dodajemy je do mięsa. Wsypujemy wszystkie przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz, kminu oraz szczyptę cynamonu. Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aż składniki dobrze się połączą. Z masy formujemy podłużne wałeczki i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków lub metalowe sztylety. Gotowe kofty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, aż będą rumiane, lub grillujemy na średnio rozgrzanym grillu, obracając co jakiś czas, aż równomiernie się zrumienią.
Zapraszam na krótki filmik - Kofty!
Komentarze
Prześlij komentarz