Indyk w sosie ziołowo śmietanowym
Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny obiad? Ta delikatna pierś z indyka duszona w aromatycznym sosie z koperkiem, natką pietruszki i odrobiną musztardy z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Składniki:
- pierś z indyka 700 g
- cebula 1 szt
- olej 3 łyżki
- sól pieprz
- koperek
- pietruszka
- śmietana 18% 1 łyżka
- musztarda stołowa 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1,5 łyżki
- woda 300 ml
Wykonanie:
Pierś z indyka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso po około 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy z powrotem indyka, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy posiekany koperek, natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec przygotowujemy mieszankę z mąki, śmietany i musztardy, wlewamy ją do potrawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Aromatyczne zioła i delikatny sos sprawią, że ten obiad na długo zapadnie w pamięć domownikom. Smacznego!
Zapraszam na krótki film-Indyk w sosie ziołowo-śmietanowym!
Komentarze
Prześlij komentarz