Indyk w sosie ziołowo śmietanowym

Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny obiad? Ta delikatna pierś z indyka duszona w aromatycznym sosie z koperkiem, natką pietruszki i odrobiną musztardy z pewnością przypadnie Ci do gustu!


Składniki:

  • pierś z indyka 700 g
  • cebula 1 szt
  • olej 3 łyżki
  • sól pieprz
  • koperek 
  • pietruszka
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • musztarda stołowa 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • woda 300 ml

Wykonanie:

Pierś z indyka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso po około 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy z powrotem indyka, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy posiekany koperek, natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec przygotowujemy mieszankę z mąki, śmietany i musztardy, wlewamy ją do potrawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Aromatyczne zioła i delikatny sos sprawią, że ten obiad na długo zapadnie w pamięć domownikom. Smacznego! 

Zapraszam na krótki film-Indyk w sosie ziołowo-śmietanowym!


Komentarze

Popularne posty