Focaccia włoski chlebek

To nie jest zwykły chleb. To prawdziwa włoska uczta! Focaccia – puszysta, pachnąca oliwą, z chrupiącą skórką, pełna smaku oliwek, pomidorów i aromatycznego oregano. Idealna na ciepło, jeszcze lepsza z oliwą i winem!



Składniki:

  • woda letnia 240 ml
  • oliwa dwie łyżki
  • sól łyżeczka
  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże 15 g

Dodatkowo:

  • oliwa dwie łyżki
  • oliwka 10 szt
  • pomidor 1 szt bez skórki, lub suszone
  • oregano dwie szczypty

Wykonanie:

Aby ją przygotować, w odrobinie letniej wody rozpuszczamy 15 g świeżych drożdży i odstawiamy na kilka minut. W misie łączymy 350 g mąki pszennej, 240 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli, na końcu dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie wykładamy je na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 25x25 cm, polewamy 2 łyżkami oliwy i palcami delikatnie wgniatamy, tworząc charakterystyczne wgłębienia i pęcherzyki powietrza. Na wierzchu układamy około 10 oliwek i pokrojonego, obranego ze skórki pomidora, całość posypujemy dwoma szczyptami suszonego oregano. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 240°C przez 17–19 minut, aż focaccia nabierze złocistego koloru i chrupkości. Podawana na ciepło smakuje jak prosto z włoskiej piekarni – aromatyczna, miękka w środku, z delikatnie chrupiącą skórką i dodatkami, które przeniosą Cię na włoskie wybrzeże.

Zapraszam na krótki filmik instruktarzowy -Focacca!





Komentarze

Popularne posty