To ciasto to absolutny hit w naszym domu – lekkie, delikatnie wilgotne, a jednocześnie puszyste. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami, takimi jak rabarbar, śliwki, borówki czy truskawki. Jest proste w przygotowaniu i znika z blachy w mgnieniu oka!
Składniki:
masło miękkie 100 g
cukier puder 1 szklanka
cukier wanilinowy
4 jajka
olej pół szklanki
ocet 1 łyżka stołowa
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana pół szklanki
soda oczyszczona płaska łyżeczka
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
rabarbar około 3-4 łodygi
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotowanie zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. W dużej misie miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka – jedno po drugim – ciągle miksując. Wlewamy olej i ocet, kontynuując miksowanie, aż wszystko się połączy. Przesiewamy obie mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksując na wolnych obrotach. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, lekko dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz