Domowe ciasto z rabarbarem

To ciasto to absolutny hit w naszym domu – lekkie, delikatnie wilgotne, a jednocześnie puszyste. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami, takimi jak rabarbar, śliwki, borówki czy truskawki. Jest proste w przygotowaniu i znika z blachy w mgnieniu oka!


Składniki:

  • masło miękkie 100 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • olej pół szklanki
  • ocet 1 łyżka stołowa
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana pół szklanki
  • soda oczyszczona płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia płaska łyżeczka
  • rabarbar około 3-4 łodygi

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotowanie zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. W dużej misie miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka – jedno po drugim – ciągle miksując. Wlewamy olej i ocet, kontynuując miksowanie, aż wszystko się połączy. Przesiewamy obie mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksując na wolnych obrotach. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, lekko dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Zapraszam na krótki filmik-Ciasto z rabarbarem!











Komentarze

Popularne posty