Ciastka Warszawskie
Te kruche, maślane ciasteczka z marmoladą i kokosową nutą to prawdziwy hit każdego spotkania! Nie tylko pięknie wyglądają, ale także rozpływają się w ustach. Idealne na święta, przyjęcia, albo po prostu do filiżanki kawy.
Składniki:(na ciasto)
- mąka pszenna 400g
- cukier puder 100g
- masło 200 g
- żółtko 2 szt
- śmietana kwaśna 3 łyżki stołowe
- szczypta soli
Lukier:
- białko 1 szt
- cukier puder 160 g
Dodatkowo:
- marmolada ulubiona
- wiórki kokosowe 60 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20–30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier – do białka stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie mieszając trzepaczką, aż uzyskamy bardzo gęstą, lśniącą masę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu lukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 11–12 minut, aż lekko się zarumienią. Po wystudzeniu połowę ciastek smarujemy marmoladą, przykrywamy drugą połową i brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe!
Zapraszam na krótki filmik-Ciastka Warszawskie!
Komentarze
Prześlij komentarz