Ciastka Warszawskie

Te kruche, maślane ciasteczka z marmoladą i kokosową nutą to prawdziwy hit każdego spotkania! Nie tylko pięknie wyglądają, ale także rozpływają się w ustach. Idealne na święta, przyjęcia, albo po prostu do filiżanki kawy.


Składniki:(na ciasto)

  • mąka pszenna 400g
  • cukier puder 100g
  • masło 200 g 
  • żółtko 2 szt
  • śmietana kwaśna 3 łyżki stołowe 
  • szczypta soli

Lukier:

  • białko 1 szt
  • cukier puder 160 g

Dodatkowo:

  • marmolada ulubiona
  • wiórki kokosowe 60 g

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20–30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier – do białka stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie mieszając trzepaczką, aż uzyskamy bardzo gęstą, lśniącą masę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu lukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 11–12 minut, aż lekko się zarumienią. Po wystudzeniu połowę ciastek smarujemy marmoladą, przykrywamy drugą połową i brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe!

Zapraszam na krótki filmik-Ciastka Warszawskie!



Komentarze

Popularne posty