Ciasteczka maślane

Idealne kruche ciasteczka maślane – tradycyjny smak, który zawsze się sprawdza! Są delikatne, maślane i rozpływają się w ustach. To klasyczne ciasteczka, które możesz podać same lub posypane cukrem pudrem lub ozdobić polewą z czekolady — w każdej wersji smakują obłędnie!


Składniki:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • masło 250 g

Wykonanie:

Z podanych składników  zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30–40 minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą cienko wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C przez 13–15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Po ostudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.

Pod każdym przepisem znajdziesz krótki filmik z wykonaniem krok po kroku – gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne!

Zapraszam- Ciastka Maślane


Komentarze

Popularne posty