Chałka drożdżowa
Wyjątkowa chałka, która jest delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość, to prawdziwa domowa klasyka, której zapach wypełni całą kuchnię i skusi każdego domownika.
Składniki:
- drożdże 40g
- mąka pszenna 550g
- masło 70g rozpuszczone
- mleko 200 ml ciepłe
- jajko 2 szt
- cukier 3/4 szklanki
- masło 3 łyżki
- mąka pszenna 3 łyżki
- cukier kryształ 3 łyżki
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn: do świeżych drożdży dodajemy po trzy łyżki mąki i cukru i 30 ml mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zacznie pracować. W międzyczasie jajka mieszamy z resztą cukru, aż składniki się połączą. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka, mąkę oraz roztopione masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, a każdą z nich dzielimy jeszcze na trzy – z każdej formujemy wałeczek i zaplatamy warkocz. Gotowe chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy z mąką i cukrem, aż powstanie sypka masa. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, obficie posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, aż pięknie się zarumienią. Po upieczeniu zachwycają smakiem i miękkością – są idealne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia. Serdecznie polecam!
Zapraszam również na krótki filmik- Chałka!
Komentarze
Prześlij komentarz