Chałka drożdżowa

Wyjątkowa chałka, która jest delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość, to prawdziwa domowa klasyka, której zapach wypełni całą kuchnię i skusi każdego domownika.


Składniki:

  • drożdże 40g
  • mąka pszenna 550g
  • masło 70g rozpuszczone
  • mleko 200 ml ciepłe
  • jajko 2 szt
  • cukier 3/4 szklanki
Kruszonka:
  • masło 3 łyżki 
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier kryształ 3 łyżki

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn: do świeżych drożdży dodajemy po trzy łyżki mąki i cukru i 30 ml mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zacznie pracować. W międzyczasie jajka mieszamy z resztą cukru, aż składniki się połączą. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka, mąkę oraz roztopione masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, a każdą z nich dzielimy jeszcze na trzy – z każdej formujemy wałeczek i zaplatamy warkocz. Gotowe chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy z mąką i cukrem, aż powstanie sypka masa. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, obficie posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, aż pięknie się zarumienią. Po upieczeniu zachwycają smakiem i miękkością – są idealne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia. Serdecznie polecam! 

Zapraszam również na krótki filmik- Chałka!


Komentarze

Popularne posty