Botwinka zupa

Jeśli szukasz lekkiej, sezonowej zupy pełnej smaku i witamin, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wiosenna zupa z botwinką, młodymi warzywami i nutą zakwasu buraczanego to idealna propozycja na szybki obiad. Gotowa w niecałe 30 minut!


Składniki:

  • botwinka 1 szt
  • ziemniaki 4-5 szt
  • marchew 2 szt
  • bulion 1l
  • koper pęczek
  • oliwa 1 łyżka
  • sól 2-3 szczypty
  • pieprz 2- 3 szczypty
  • śmietana 18% 2 łyżki stołowe
  • zakwas z buraków 100 ml

Dodatkowo:

  • jajka 4 szt ugotowane na twardo

Wykonanie:

Aby ją przygotować, obierz i umyj wszystkie warzywa – marchew pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę, a buraczki i liście botwinki drobno posiekaj. Na łyżce oliwy podsmaż ziemniaki i marchew przez około 5 minut, następnie dodaj buraczki i botwinkę. Całość zalej litrem bulionu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie zahartuj śmietanę – do dwóch łyżek śmietany dodaj odrobinę gorącego wywaru z zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj posiekany koperek, wlej 100 ml zakwasu z buraków i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorącą zupę z połówkami jajka ugotowanego na twardo. To szybki, sprawdzony i niezwykle smaczny przepis na wiosenną zupę.

Zapraszam również na krótki film- Botwinka!


Komentarze

Popularne posty