Botwinka zupa
Jeśli szukasz lekkiej, sezonowej zupy pełnej smaku i witamin, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wiosenna zupa z botwinką, młodymi warzywami i nutą zakwasu buraczanego to idealna propozycja na szybki obiad. Gotowa w niecałe 30 minut!
Składniki:
- botwinka 1 szt
- ziemniaki 4-5 szt
- marchew 2 szt
- bulion 1l
- koper pęczek
- oliwa 1 łyżka
- sól 2-3 szczypty
- pieprz 2- 3 szczypty
- śmietana 18% 2 łyżki stołowe
- zakwas z buraków 100 ml
Dodatkowo:
- jajka 4 szt ugotowane na twardo
Wykonanie:
Aby ją przygotować, obierz i umyj wszystkie warzywa – marchew pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę, a buraczki i liście botwinki drobno posiekaj. Na łyżce oliwy podsmaż ziemniaki i marchew przez około 5 minut, następnie dodaj buraczki i botwinkę. Całość zalej litrem bulionu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie zahartuj śmietanę – do dwóch łyżek śmietany dodaj odrobinę gorącego wywaru z zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj posiekany koperek, wlej 100 ml zakwasu z buraków i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorącą zupę z połówkami jajka ugotowanego na twardo. To szybki, sprawdzony i niezwykle smaczny przepis na wiosenną zupę.
Zapraszam również na krótki film- Botwinka!
Komentarze
Prześlij komentarz