Amerykanki

Miękkie, delikatne, pachnące dzieciństwem – te amerykanki to smak, który zawsze przywołuje uśmiech. Proste składniki, błyskawiczne przygotowanie i smak, który pokocha cała rodzina! 


Składniki:

  • jajko 3 szt
  • cukier 200 g
  • mleko letnie 200 ml
  • amoniak 2 łyżeczki płaskie
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 100 g roztopione

Lukier:

  • cukier puder 150 g
  • woda ciepła 5 łyżek

Wykonanie:

Amoniak rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. W dużej misce jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę mleka oraz rozpuszczony amoniak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy całą mąkę i ponownie miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Na końcu wlewamy roztopione masło i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie gładka. Gotowe ciasto nakładamy łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka podczas pieczenia znacznie urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12–14 minut, aż amerykanki się zarumienią. Po wystudzeniu ciastek przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder z ciepłą wodą, i polewamy nim płaską stronę ciastek.

Zapraszam na krótki filmik - Amerykanki!


Komentarze

Popularne posty