Amerykanki
Miękkie, delikatne, pachnące dzieciństwem – te amerykanki to smak, który zawsze przywołuje uśmiech. Proste składniki, błyskawiczne przygotowanie i smak, który pokocha cała rodzina!
Składniki:
- jajko 3 szt
- cukier 200 g
- mleko letnie 200 ml
- amoniak 2 łyżeczki płaskie
- mąka pszenna 500 g
- masło 100 g roztopione
Lukier:
- cukier puder 150 g
- woda ciepła 5 łyżek
Wykonanie:
Amoniak rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. W dużej misce jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę mleka oraz rozpuszczony amoniak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy całą mąkę i ponownie miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Na końcu wlewamy roztopione masło i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie gładka. Gotowe ciasto nakładamy łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka podczas pieczenia znacznie urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12–14 minut, aż amerykanki się zarumienią. Po wystudzeniu ciastek przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder z ciepłą wodą, i polewamy nim płaską stronę ciastek.
Zapraszam na krótki filmik - Amerykanki!
Komentarze
Prześlij komentarz